Bijzondere film over de Dorpskerk in IJsselmuiden

Bijzondere film over de Dorpskerk in IJsselmuiden
videostill "De Dorpskerk van IJsselmuiden in de periode voor de Reformatie"

Zaterdag 9 september werd de jaarlijkse Open Monumentendag georganiseerd, uiteraard ook in Kampen. In de gemeente Kampen zijn er meer dan 500 monumenten die staan ingeschreven als rijksmonument. Allemaal kennen ze hun eigen bijzondere verhaal, zo ook de Dorpskerk in IJsselmuiden. In de weken voorafgaand aan Monumentendag is er een film gemaakt over deze bijzondere kerk die een geschiedenis heeft, die ruim 800 jaar teruggaat. In deze documentaire wordt specifiek de periode vóór de Reformatie behandeld.

Tot aan de Reformatie was de Dorpskerk van IJsselmuiden een katholieke kerk. Toen de laatste pastoor Simon Johannes in 1578 vertrok, deed vier jaar later de eerste protestantse predikant zijn intrede. Sinds de komst van deze Wilhelmus Lanius in 1582, zijn er langzaamaan veel sporen van de katholieke periode verloren gegaan. Maar er is nog genoeg te vertellen over deze bijzondere periode. De bouw en eerste uitbreidingen van de kerk komen aan bod in deze film. Met behulp van voorbeelden uit de (katholieke) Buitenkerk in Kampen, worden de verdwenen elementen uit de Dorpskerk besproken.

Bertil Brink leidt deze bijzondere film in met het volgende gedicht:

In het hart van het dorp, stoer en standvastig
De Kerk, hoedster van het geheim, vindplaats van het heil
De tijden door zichzelf gebleven, stormen getrotseerd
onwrikbaar en voet bij stuk gehouden
In een wereld waar alles verandert
een bolwerk van zekerheid
Hoe lieflijk woont God hier bij zijn mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *