Uitzet van meer dan 60.000 jonge palingen in Kampen en Zwartewaterland

Uitzet van meer dan 60.000 jonge palingen in Kampen en Zwartewaterland
Foto © KampenLive

Zaterdagmorgen 13 mei werden in de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zo’n 60.000 jonge palingen, de zogenaamde pootaaltjes, uitgezet in de IJssel en later op de ochtend werden ook palingen uitgezet in Grafhorst en Genemuiden. Dit uitzetten gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG. Traditioneel organiseert KIJG dit natuurproject in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland)

Met deze uitzet van jonge palingen wordt op geheel vrijwillige basis bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland. De peurvereniging bracht via haar leden geld bijeen voor de aankoop van de jonge visjes. De stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totale bedrag verdubbeld tot 10.000 euro. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen.

Er komt van nature te weinig jonge paling vanuit de zee ons zoete water in. Daardoor daalde de palingstand tot 2011 ook enorm, omdat er nu jaarlijks weer veel jonge palingen in de natuur worden uitgezet, leeft deze palingstand weer op. Peurvereniging KIJG zet de palingen uit in het kader van haar jaarlijkse uitzetdag, die dit keer voor de veertiende maal werd georganiseerd. De paling heeft vanuit deze wateren de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

Het uitzetten werd gedaan door wethouder Bas Wonink en burgemeester Bilder van gemeente Zwartewaterland in samenwerking met een aantal leden van de peurvereniging KIJG. Het leverde, tegen de achtergrond van het stadsfront van Kampen, een mooi schouwspel op van de vele duizenden wegzwemmende palinkjes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *