Mysterie rond grote hoeveelheid dode koeien in Noordeinde
KAMPEN – “Boer Jaap Bos staat voor een raadsel. In een jaar tijd stierven 23 van zijn 60 koeien”, was in De Stentor van 10 mei te lezen. Jaap Bos is er zeker van dat de oorzaak niet op zijn boerderij in Noordeinde ligt. Maar waar dan wel?
In bijna een jaar tijd verloor hij meer dan een derde van zijn koeien. Hij loopt de deur plat bij de dierenarts. Boer Jaap heeft inmiddels alles laten onderzoeken op zijn boerderij: de koeien het voer, de melk het erf. Het leverde niets op. Hij is radeloos. Zijn bedrijf grens aan de dijk van het Reevediep. Omdat dit alles is gaan spelen nadat de dijken zijn aangelegd vermoed hij dat de oorzaak daar te vinden is: vervuilde grond.
Piet Bergstra, raadslid van Hart voor Kampen: “Het toepassen van vervuilde grond in dijken is niet nieuw in Nederland. De Hofbar besteedde in september 2021 al aandacht aan de zeedijk bij Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen. In de giftige grond waarmee de dijk is aangelegd zijn zware metalen en benzeen aangetroffen die doorlekken naar het grondwater.”
Er werd vervuilde PFAS grond in een polder bij Sliedrecht-Noord gestort. In Katwijk werd bij de aanleg van de N206 bodemas gebruikt, een circulaire bouwstof die gebruikt wordt om wegen mee te verbreden en op te hogen. In deze bouwgrond werden door omwonenden grove metalen zoals batterijen gevonden. In Eerbeek werd 240.000 ton giftige staalslakken, als ondergrond voor 15.000 zonnepanelen gebruikt. Doordat ze niet verpakt zijn, reageren met water ontstaat een ‘gootsteenontstopper’. Het gaat bruisen en wordt reactief, waardoor planten dieren en vissen doodgaan.
Het Waterschap heeft de vergunningen voor aanleg van de Reevedijk onderzocht en twijfelt niet over de kwaliteit. Follow The Money constateerde al eerder dat certificaten komen echter niet altijd overeen met de grondsamenstelling, en vervuiling sijpelt dan door in grond die schoon zou zijn. De afgelopen twee jaar is er meer grond mét gevaarlijke stoffen geïmporteerd dan zonder, blijkt uit een analyse van de ILT op basis van de EVOA-kennisgevingen (Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen). Omdat het Nederlandse grondwater erg dicht bij de oppervlakte ligt, kent Nederland dus meer risico op vervuiling die doorsijpelt naar het grondwater dan andere, hoger gelegen Europese landen.
“Hoewel boer Jaap Bos woonachtig is in Oldebroek, ligt de dijk waarop de verdenkingen zich nu richten, in onze gemeente. Het college heeft de gezondheid van mens en dier hoog op de agenda staan. We er zeker van moeten dat de gezondheid van mens en dier hier niet in gevaar zijn”, aldus Bergstra. Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W met het verzoek om ter plaatse een bodemonderzoek uit doen te laten uitvoeren.
Het NPO1 programma eenvandaag ging in gesprek met boer Jaap Bos en raadslid Piet Bergstra. (Vanaf 16:40)