Aardgasvrij begint in Wilsum en Het Onderdijks

Aardgasvrij begint in Wilsum en Het Onderdijks

Wilsum en Het Onderdijks gaan als eersten aan de slag om te onderzoeken hoe zij in de toekomst hun huizen aardgasvrij kunnen verwarmen. De gemeente buigt zich ook over dit vraagstuk, maar betrekt hierin graag haar bewoners. Daarom is er op 16 maart in Het Onderdijks en op 23 maart in Wilsum een eerste bijeenkomst om met belangstellende wijkbewoners aan de slag te gaan.

We gebruiken steeds minder aardgas en in 2050 gaat de gaskraan dicht. In heel Nederland, en dus ook in Kampen kunnen we dan geen aardgas meer gebruiken. Er is gekozen om te beginnen in Wilsum en Het Onderdijks omdat zij als voorbeeld voor de rest van Kampen kunnen dienen. Het Onderdijks is een relatief nieuwe stadswijk waar de woningen redelijk op elkaar lijken. Wilsum heeft een meer divers woningenbestand. De gemeente wil zo een brede doorsnee van woningtype en wijksamenstelling krijgen. De lessen die geleerd worden in Het Onderdijks en Wilsum worden meegenomen naar de rest van de gemeente in de aankomende jaren.

Warmtetransitievisie
De gemeente heeft inmiddels al een Warmtetransitievisie opgesteld. In deze Warmtetransitievisie worden de mogelijkheden voor een alternatief voor gas per wijk verkend, maar er worden nog geen definitieve keuzes gemaakt. Dat wil de gemeente samen met de inwoners doen; samen onderzoeken hoe en hoe snel de doelstelling aardgasloos bereikt kan worden voor hun wijk.

De wijkaanpak wordt samen met de externe bureaus Studio Vers Bestuur (Het Onderdijks) en Buurkracht (Wilsum) uitgevoerd.

Op www.duurzaambouwloket.nl/gemeente/kampen vind je allerlei tips om je huis nu al energiezuiniger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *