Mark (57) uit Kampen doet mee aan Restaurant Misverstand

Mark (57) uit Kampen doet mee aan Restaurant Misverstand

In Restaurant Misverstand volgen we acht relatief jonge mensen met dementie. Onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw gaan zij tijdelijk als restaurantmedewerker aan het werk. Voor alle deelnemers geldt dat zij sinds hun diagnose anders naar hun toekomst kijken. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving én willen laten zien wat er ondanks de ziekte allemaal nog wél kan. Het derde seizoen is vanaf woensdag 12 oktober 6 weken lang te zien op SBS6 om 20.30.

Mark heeft inmiddels al zeven jaar de diagnose alzheimer. Hij wist thuis lange tijd dingen te verbloemen voor zijn vrouw Jolanda en hun tweeling-zoons. Uiteindelijk noemt hij de diagnose een opluchting. Hij kon er niks aan doen dat dingen misgingen. Mark heeft verschillende overheidsfuncties gehad. Lange tijd werkte hij bij Defensie waarvoor hij ruime tijd in Duitsland woonde en veel onderweg was. Mark is nog steeds heel sportief en loopt graag hard. De alledaagse handelingen in huis worden wel steeds moeilijker. Hoe meer rust en regelmaat er is, hoe beter het met hem gaat. Zijn vrouw en hij beseffen dat dit in het restaurant niet op zal gaan, omdat daar veel hectiek is, maar mogelijkheden benutten draagt ook bij aan het welbevinden. Ondanks dat Mark zijn spraak hem vaker in de steek laat, is hij een heel sociaal persoon die geniet van het contact met anderen. Het is daarbij heel handig dat hij goed met een dienblad vol met glazen overweg kan.

Mensen met dementie blijven betrekken
De buitenwereld weet vaak niet precies wat dementie inhoudt. Johnny de Mol laat op een waardige, ontroerende en soms humoristische manier zien welke maatschappelijke vraagstukken samenhangen met dementie. Na de diagnose voelen veel mensen met dementie zich aan de kant gezet. Prof. Dr. Marjolein de Vugt laat in deze serie zien hoe we mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven betrekken. “Als je kijkt naar wat er nog wél kan is er vaak meer mogelijk dan je denkt.” Het programma wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland.

Dementie op jonge leeftijd
In Nederland zijn ruim 290.000 mensen met dementie. Ongeveer 15.000 van hen hebben dementie op jonge leeftijd (<65 jaar). Ook binnen deze jonge groep is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie (verder komen ook fronto temporale dementie, vasculaire dementie en lewy body dementie voor). Veel mensen met dementie op jonge leeftijd lopen al jaren rond met klachten voordat bij hen de juiste diagnose wordt gesteld. Met enorme impact op het gezinsleven en het werk. Alzheimer Nederland vraagt aandacht voor deze specifieke groep en werkt hiervoor nauw samen met het Kenniscentrum Dementie op Jonge leeftijd.

Restaurant Misverstand is vanaf 12 oktober elke woensdag op SBS6 om 20.30 uur te zien.

De deelnemers aan Restaurant misverstand – foto William Rutten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *