Speelterreinen in de gemeente Kampen gaan veranderen

Speelterreinen in de gemeente Kampen gaan veranderen

De speelterreinen in de gemeente Kampen gaan veranderen. Wat nu speelplekken zijn voor jonge kinderen of jongeren, worden plekken in de buitenruimte voor álle inwoners. Het worden plekken om te spelen, te bewegen en te ontmoeten. Meerdere functies die samenkomen in de openbare ruimte. De wijken Hagenbroek, Flevowijk en IJsselmuiden Dorp zijn proefwijken voor de nieuwe aanpak, omdat in deze wijken veel toestellen staan die oud zijn en aan reparatie of vervanging toe zijn.

Kampen is een groene gemeente met veel speelveldjes met speeltoestellen. Vorig jaar werd besloten om op straat en in het groen meer ruimte te bieden voor spelen. Het aantal speeltoestellen kan dan omlaag door per wijk of dorp het aantal speelveldjes met speeltoestellen terug te brengen tot één grote plek per wijk en enkele steunplekken waar dat nodig is.

Vragenlijst
Voordat hiermee een start gemaakt wordt in de proefwijken, worden inwoners uitgenodigd om via een vragenlijst te laten weten wat zij belangrijk vinden en hoe zij de openbare ruimte gebruiken.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Kinderen spelen buiten zodra ze de deur uitstappen. Ze spelen overal, op de stoep, op pleintjes, op speel- en grasveldje en in bosjes of rietkragen. Stel dat in de hele gemeente de openbare ruimte een plek is om te spelen, bewegen, ontmoeten en sporten. Voor álle leeftijden. En dus niet alleen met speelplekken, maar een speellandschap met groene, prettige plekken en ruimte voor ontmoeting. Wat vinden mensen dan belangrijk, wat is daarvoor nodig, hoe willen zij de openbare ruimte gebruiken? Dit zijn slechts een paar vragen waar wij heel graag antwoord op willen hebben om een goed beeld te krijgen wat voor een wijk of buurt belangrijk is. Ik nodig dan ook iedereen uit om ons hierbij te helpen.“

De vragenlijst is te vinden op kampen.nl/speelterreinen. Hier staat ook een video die laat zien hoe de buitenruimte ingericht kan worden.

Omwonenden van de speelterreinen in de proefwijken hebben een brief ontvangen waarin zij uitgenodigd worden om naast de algemene vragenlijst extra vragen te beantwoorden specifiek over het gebruik van de huidige speelterreinen in hun buurt.

Het ophalen van informatie via een vragenlijst is stap één. Omwonenden worden ook uitgenodigd voor ontwerpavonden en inloopavonden om mee te praten over de verandering van de speelterreinen.
Omdat de mening van kinderen is belangrijk is voor het vervolgtraject, worden zij via basisscholen en jongeren via het Almere College betrokken.

Eind dit jaar wordt besloten of deze nieuwe manier van kijken naar de buitenruimte wordt ingevoerd in de hele gemeente Kampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *