Wat doen al die aalscholvers toch aan De la Sablonièrekade

Wat doen al die aalscholvers toch aan De la Sablonièrekade
Foto © KampenLive / Yrsa Kattenberg

Misschien is het u al opgevallen in het voorbijgaan: er zitten veel aalscholvers aan het eind van de Burgel bij de sluisdeuren naar de IJssel toe.

Waterschap Drents Overijsselse Delta sluit ieder jaar de open verbinding van De Burgel met de IJssel tijdens het stormseizoen. Dit vanwege de te verwachten hoge waterstanden op de rivier.

Ook dit jaar en met de huidige weersomstandigheden is dat nodig om wateroverlast in de binnenstad van Kampen tegen te gaan.

En door die gesloten sluisdeuren liggen er momenteel in de Burgel heel veel vissen. Zodra de sluisdeuren opengaan kunnen deze vissen weer naar de IJssel.

De aanwezigheid van al deze vissen heeft ook de aandacht getrokken van de vele aalscholvers die daar nu te zien zijn. Een makkelijke prooi dus voor deze beschermde vogels.

Het waterschap bekijkt ieder jaar opnieuw of het mogelijk is de sluisdeuren tussen De Burgel en de IJssel een stukje te openen, zodat de vissen dan alvast  richting de IJssel kunnen zwemmen.

Gezien de huidige weersomstandigheden is dat op dit moment nog niet verstandig. Het hoge IJsselwater stroomt anders De Burgel in. Als de voorspellingen weer beter worden en het hoge water is gezakt, kan dit wel en kunnen de vissen weer de rivier op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *