GBK valt uit elkaar, al langere tijd onenigheid in de fractie

GBK valt uit elkaar, al langere tijd onenigheid in de fractie

Nieuwe politieke partij Hart voor Kampen

Verdeeldheid over de nieuwe samen te stellen kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 was voor sommige fractieleden van GBK de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Het zorgde er onder andere voor dat bijna de gehele fractie van de Kamper politieke partij opstapte. Inmiddels hebben zij de nieuwe partij Hart voor Kampen opgericht.

Onder meer fractievoorzitter Nardus Koster, raadslid Piet Bergstra, wethouder Albert Holtland, raadslid Henk Prinsen en commissielid Bruno Karel stapten uit de partij waardoor er slechts twee fractieleden over blijven, te weten Raadslid Suat Azer en Steven Zwitser.
Het rommelde echter al een tijdje binnen de partij. De oud-fractieleden wilden niet verder met Suat Azer. Waardoor er door enkele leden een grote ledenwerfactie opgestart werd om Azer en Zwitser te steunen. Gevolg was dat er ca. 70 nieuwe leden bijkwamen. Dit leidde in de de weken voor de kieslijst-verkiezing er toe dat er in verschillende melkbusschutters app-groepen werd opgeroepen om lid te worden van GBK en juist Suat Azer en Steven Zwitser te steunen door op hen te stemmen tijdens de kieslijst-stemming in de Algemene Leden Vergadering

Tijdens de ALV werd door het bestuur het huishoudelijk reglement buiten werking gesteld. Juist in het reglement stond dat om te kunnen stemmen op kandidaten van de kieslijst men 3 jaar lid moest zijn van de partij. Dat was gedaan om juist dit soort acties te voorkomen. Dat ging volgens insiders jaren goed en niemand had er problemen mee. Door de actie van het bestuur konden nu alle aanwezige leden stemmen, ook zij die 1 dag lid waren. Volgens Azer zijn de statuten daar in tegen juist helder en hebben ook nieuwe leden direct stemrecht: “Er is gewoon eerlijk gestemd voor de nieuwe kieslijst. In statuten staat duidelijk dat je lid kunt worden en gewoon kunt stemmen..” Ook is Azer van mening dat het tijd is dat er een jonge wind door de partij waait en kunnen de ouderen daar niet mee dealen. “Als ik op de kieslijst zou staan zou Holtland opstappen…en hij neemt gewoon die jongens mee..” Aldus Azer.
Wethouder Albert Holtland (oprichter van GBK) is het met Azers ‘verjonging’ eens: “ Natuurlijk, absoluut, zonder meer, daarom was ik ook zeer blij met Elina Schmidt-Blokzijl als lijsttrekker, dat is een jonger iemand.” Volgens Holtland zijn Inmiddels meer leden opgestapt.

De vertrekkende leden zijn echter ook heel duidelijk in hun bewoording: “Het moet bij GBK om het partijbelang en niet om een individu. Het draaide in de ALV maar om één belang.” Ook zou Azer volgens de vertrekkende leden zich niet aan afspraken houden en vaak zijn eigen gang gaan. Daar kan Azer zich (als we er naar vragen) niet in vinden: “Ik ben al mijn afspraken nagekomen, ten alle tijden….Als ze mij tot raadslid van het jaar hebben gekozen, dan hoef ik jou niet uit te leggen of ik mijn werk niet goed doe”

Azer is van mening dat alles binnen de partij draait om Albert Holtland, de wethouder denkt daar duidelijk anders over: “Er was natuurlijk al wat langere tijd onenigheid in de fractie en omdat ik buiten de fractie sta heb ik me daar tegenaan bemoeid. En dan hoor je wat er allemaal speelt. Zo is er een kandidaatstellingscommissie in het leven geroepen waar diverse mensen gesprekken mee hebben gehad, en daaruit kwam naar voren dat iedereen graag door wil, maar zonder Suat, want hij blijft hangen in ‘oppositiepolitiek’, en daar ben ik het mee eens.
Op de vraag of het niet iets zegt dat bijna de gehele fractie opstapt kan Suat Azer kort zijn: “Het verschoont, het verschoont…”

Holtland is van mening dat we het ook niet groter moeten maken dan het is: “Wij hebben onze plaats op de lijst alleen maar ingetrokken en zijn nog steeds lid van de partij, we zijn nog steeds lid van de fractie, en er is verder nog helemaal niets gebeurd. We willen onze plek op de lijst alleen niet innemen. Er zal natuurlijk een vervolg komen, en om de tijd voor te zijn moest ik voor de 20e een andere partij registreren. Want we willen wel graag door, ik hoop echter dat GBK tot inzicht komt, dat ze op deze wijze niet verder kunnen gaan.” Aldus Holtland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *