Genomineerden Kamper Vrijwilligersprijs 2021 bekend

Genomineerden Kamper Vrijwilligersprijs 2021 bekend
Foto © Richard Tennekes

Wie gaan er met de felbegeerde Kamper Vrijwilligersprijs 2021 vandoor?

De zes genomineerden – drie in de categorie ‘individu’ en drie in de categorie ‘groep’ – zijn bekend. Vorige week ging juryvoorzitter wethouder Jan Peter van der Sluis bij ze langs om ze persoonlijk te feliciteren met de nominatie. Zij wachten nu met spanning op de bekendmaking die plaatsvindt volgende week dinsdag 7 december op de nationale Dag van de Vrijwilligers. We stellen ze in dit bericht graag aan u voor.

De Kamper Vrijwilligersprijs wordt alweer voor de 29e keer uitgereikt. Met de prijs wil het gemeentebestuur het grote belang van vrijwilligerswerk onderstrepen en waarderen. “Er zijn ontzettend veel vrijwilligers actief in onze gemeente! Het is geweldig wat zij alleen of samen met anderen allemaal doen, in eigen tijd, met veel enthousiasme en inzet. We kunnen niet zonder vrijwilligers. Het grote aantal aanmeldingen laat ook dit jaar weer zien hoe veel vrijwilligers er zijn, hoe nodig ze zijn en hoe enorm ze gewaardeerd worden”, aldus juryvoorzitter, wethouder Jan Peter van der Sluis.

Dit jaar zijn er voor het eerst twee prijzen te vergeven: een voor een individuele vrijwilliger en een voor een groep vrijwilligers. In totaal werden er maar liefst 37 vrijwilligers aangemeld: 21 voor de categorie individu en 16 voor de categorie groep. De jury koos in beide categorieën drie genomineerden.

Op 7 december, om 15.00 uur tijdens de nationale Dag van de Vrijwilliger, worden de winnaars bekend gemaakt.
Door de coronamaatregelen is de bekendmaking digitaal te volgen via kampen.nl/vrijwilligersprijs, TV IJsselmond, KampenOnline of op ons facebookkanaal. Aansluitend gaat de wethouder bij de beide winnaars langs om hen te feliciteren en hen de prijzen persoonlijk te overhandigen.

De winnaars ontvangen ieder een prachtige wisselbokaal en een geldprijs van € 200,- voor de individuele winnaar en € 300,- voor de groep. De wisselbokaal voor de groepswinnaar werd in 1993 gemaakt door Evert van Rongen. De wisselbokaal voor de individuele winnaar is dit jaar nieuw gemaakt door Dolf Schinkel, houtbewerker uit Kampen.

Genomineerden categorie individu
• In de categorie individu zou het Klasina van Egmond kunnen zijn, al jaren lang de drijvende kracht achter de activiteiten in en rondom speeltuin Akelei. Ook is zij betrokken bij de organisatie van het Sinterklaashuis en het Pietendorp en heeft zij zich een aantal jaren ingezet bij het organiseren van de Stadscamping.
“De jury waardeert de inzet van Klasina van Egmond als drijfveer bij het organiseren van activiteiten rondom speeltuin Akelei en de saamhorigheid die hierdoor ontstaat. Ook de inzet bij de organisatie van het Sinterklaashuis en de Stadscamping zijn initiatieven die erg gewaardeerd worden”, uit het juryrapport.

• Het kan ook Henk Warnar zijn, die al 40 jaar vrijwilligerswerk doet bij Watersportverening De Riette. De afgelopen 20 jaar komt hij zelfs iedere dag op de jachthaven om te klussen. Hij heeft veel kennis van boten en kan vaak ingewikkelde problemen oplossen. Jong en oud; iedereen loopt met hem weg.
“De jury is onder de indruk van de jarenlange inzet van Henk Warnar voor de Watersportvereniging De Riette en de kennis die hij heeft over de boten. Het is ook goed om te horen dat alle generaties bij hem aan kunnen kloppen”, uit het juryrapport.

 

• Maar het zou ook Gerrit de Groot kunnen zijn, penningmeester van verenigingsgebouw De Kandelaar in ’s-Heerenbroek en scriba bij de Gereformeerde kerk Zalk en Veecaten. Daarnaast achter de schermen actief voor verschillende vereniging in en rondom ’s-Heerenbroek met o.a. het bouwen en onderhouden van internetsites, flyers maken en filmen.
“De jury heeft bewondering en waardering voor de veelzijdige inzet van Gerrit de Groot, naast penningmeester en scriba, is hij ook achter de schermen ‘digitaal’ actief; zo maakt hij uitnodigingen, repareert hij computers en maakt hij bedrijfsfilmpjes voor de diverse verenigingen in ’s-Heerenbroek”, uit het juryrapport

Genomineerden: categorie groep

• In de categorie groep zou het maar zo de onderhoudsploeg van AV Isala ’96 kunnen zijn. Een aantal oud leden zet zich wekelijks in om klussen op en rond de baan te doen, zoals het leggen van tegels, herstellen het van lampen en andere zaken die kapot gaan; maar ook snoeien, schilderen en het plegen van onderhoud aan gebouwen en het terrein er omheen. De baan en daaromheen ziet er door hen picobello uit en kan veilig gebruikt worden.
“De jury is erg blij met de inzet van deze groep vrijwilligers van AV Isala ‘96, die allerlei klussen oppakt die vanuit de vereniging aangedragen worden, maar ook de klussen die ze doen na afstemming met de gemeente”, uit het juryrapport.

 

• Maar misschien zijn het wel de vrijwilligers van Tafeltje Dek-je uit Zalk, die al zo’n 30 jaar eten rondbrengen bij mensen in Zalk die zelf niet meer kunnen koken. De maaltijden worden vijf dagen per week bezorgd bij vaak alleenwonende ouderen die gebonden zijn aan een rolstoel of rollator. Een mooie bijkomstigheid is dat de ouderen op die dagen een praatje hebben en mogelijke eenzaamheid gesignaleerd kan worden door de vrijwilligers.
“De jury is onder de indruk van het initiatief Tafeltje Dek-je in Zalk dat al dertig jaar bestaat en dat de vrijwilligers tijd vrij maken om ook een praatje te maken met de kwetsbare inwoners van Zalk”, uit het juryrapport.

 

• Of zijn het de vrijwilligers van de Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ)? In de manege verrichten de vrijwilligers werkzaamheden zoals meelopen in de lessen, het begeleiden van de gehandicapten met hun dagelijkse dingetjes, paarden op- en afzadelen, koffie schenken, stallen mesten en helpen bij het huifbed rijden. Maar ook het verzorgen, voeren van de paarden behoren tot de taken van de vrijwilligers.
“De jury heeft bewondering voor het vele werk dat de vrijwilligers van de Stichting Paardrijden Gehandicapten IJsselmuiden (SPGIJ) de gehele dag doen. Ook spreekt de jury waardering uit voor hoe de vrijwilligers de ruiters begeleiden”, uit het juryrapport.

 

Op 7 december om 15.00 uur, tijdens de nationale Dag van de Vrijwilliger, worden de winnaars bekend gemaakt. Aansluitend gaat de wethouder persoonlijk bij de winnaars langs om hen de prijzen te overhandigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *