Hengelaarsvereniging Ons Vermaak viert haar honderdste verjaardag

Hengelaarsvereniging Ons Vermaak viert haar honderdste verjaardag

Hengelaarsvereniging Ons Vermaak bestaat donderdag 4 november honderd jaar. De vereniging viert dit heuglijke feit op zaterdag 6 november in Moods & Roots met diverse genodigden. Leden kunnen lezingen van diverse sprekers bijwonen, zoals Herman Schuurman (snoekbaars), Leon Godijk (vliegvisser) en Willem Kwinten (bekend van zijn foto’s en video’s voor Karperwereld).

Het begint voor Ons Vermaak allemaal op vrijdag 4 november 1921, zoals in de Kamper Courant van dinsdag 8 november 1921 valt terug te lezen. Daarin wordt melding gemaakt van de op vrijdag 4 november 1921 opgerichte visscherijvereeniging, met als secretaris H. Schipper uit de Broederstraat. Een week later meldt diezelfde krant dat de visscherijvereeniging aan haar naam nog “Ons Vermaak” heeft toegevoegd. Een en ander werd in de vergadering van woensdag 9 november 1921 besloten, zo lezen we. Ook werd toen de kersverse secretaris (H. Schipper) verkozen tot voorzitter. De nieuwe secretaris wordt S. van der Leest. De vereniging telt dan 49 leden. ‘Zij stelt zich voor dat weldra een honderdtal leden zich in deze groepeering zullen hebben vereenigd’, zo laat ze weten. Ons Vermaak wil niet alleen viswater pachten, maar ook ‘met visch bevolken’.

Visstand
‘Het is mooi te merken dat waar de vereniging honderd jaar geleden al voor stond – een goede visstand – nog altijd een speerpunt van de vereniging is’, vertelt voorzitter Renko van Bodegraven. ‘Natuurlijk zijn daar in de loop van de tijd wel een aantal aandachtspunten bij gekomen, zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid van het viswater en het begeleiden en enthousiasmeren van kinderen voor de vissport.’ Ons Vermaak heeft ondertussen al eenendertig keer een visjeugdcursus georganiseerd, waarbij het omgaan met de natuur bovenaan staat. Ook schroomt de vereniging niet om samenwerking te zoeken met andere verenigingen. Zo organiseert Ons vermaak al een aantal jaar het ‘Kamper kindervisfestijn’ in de tennishallen van KJLTC. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen met de gehele klas kennismaken met de hengelsport. Gedurende de ochtend komen zij met alle facetten van de hengelsport in aanraking. Ook is er aansluitend gelegenheid om een (tennis)balletje te slaan, en kunnen de hengels worden uitgegooid.
Sinds 2011 is er tevens een intensive samenwerking met de Gemeente Kampen/De Stadserven. ‘Ons Vermaak’ geeft gezamenlijk de Kamper hengelsportvergunning uit. Ook worden er wedstrijden georganiseerd in samenwerking met de Kamper Hengelaars Vereniging KHV.

Innovatief
‘Hengelaarsvereniging ‘Ons Vermaak’ is een innovatieve vereniging die met een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen steekt om de hengelsport zo goed mogelijk te dienen. Zo heeft de vereniging in de jaren ‘80 en ‘90 de OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij) bijgestaan met het opzetten van onderzoeken op het gebied van visstand-beheer’, vertelt de voorzitter. ‘Veel mensen hebben sindsdien op het Noorddiep hun papieren voor visstand onderzoeker behaald. Er zijn door ‘Ons Vermaak’ vissenbossen aangelegd voor betere schuil- en broedplaatsen voor vis; vooral in water waar weinig beschutting was. Verder wordt er ieder jaar gewerkt aan waterbodemverbetering door het strooien van coccoliet (krijt).’

Hengelaarsvereniging ‘Ons Vermaak’ is volgens Van Bodegraven al jaren een begrip in de gemeente en ver daarbuiten. ‘Ons ledenbestand is ondertussen uitgegroeid tot bijna 5.000; visliefhebbers uit binnen- en buitenland. ‘Ons Vermaak’ is daarmee de grootste sportvereniging van Kampen. We hebben in de loop der jaren leden uit heel Nederland mogen verwelkomen, maar ook sportvissers uit Duitsland, Polen, Schotland, België, Litouwen en Rusland weten onze wateren te vinden. Dit betekent dat onze vergunningen en bijlagen inmiddels in drie talen uitkomen.’

Prachtig viswater
De vereniging prijst zich gelukkig te beschikken over prachtig viswater waarvoor zij visvergunningen mag verstrekken. ‘Er zijn prachtige kolken, een mooie rivier, oude rivierarmen en visrijk stadswater. Het is dan ook fijn te zien dat er bijvoorbeeld in het stadspark door jong en oud zo wordt genoten van de hengelsport-mogelijkheden.

Het ochtendprogramma is van 9.00 tot 12.30 uur. In de middag zijn er lezingen van 13.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie en aanmelding, zie www.hvonsvermaak.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *