GBK: “Borstkankeronderzoek weer tweejaarlijks in plaats van driejaarlijks!”

GBK: “Borstkankeronderzoek weer tweejaarlijks in plaats van driejaarlijks!”

In een motie van GBK en PvdA werd het college afgelopen donderdagvond opgeroepen om staatssecretaris Blok van volksgezondheid te vragen om de maatregelen om het periodiek borstkankeronderzoek voor vrouwen tijdelijk driejaarlijks in plaats van tweejaarlijks te laten plaatsvinden terug te draaien. De motie werd door een groot gedeelte van de Kamper gemeenteraad aangenomen, alleen SGP, D’66 en Kampen Sociaal stemden tegen.

“Deze partijen vonden de formele insteek (landelijk beleid) belangrijker dan de gezondheid van 14% van de vrouwen van de gemeente Kampen. Want deze groep zal ooit ook met borstkanker te maken krijgen. ‘Het is cruciaal dat borstkanker vroegtijdig wordt opgespoord. Een knobbeltje in de borst kan enorm snel groeien. Drie jaar is te lang. Zeker als je te maken hebt met een agressieve kankersoort. Ik kan het weten want ik ben ervaringsdeskundige”, de Staatssecretaris besloot tot de maatregel vanwege een personeelstekort bij de screening en corona, echter was het personeelsprobleem al in 2019 bekend, dus nog voor corona. Dat kon dus geen rol spelen.” aldus Piet Bergstra van GBK.

De SGP gaf te kennen dat de staatsecretaris al meerdere keren had aangegeven er alles aan te doen om de maatregel terug te draaien en dat deze motie daarom niet nodig is. Piet Bergstra: “Dat is fantastisch nieuws en heel goed dat Paul Blokhuis er alles aan wil doen om de maatregel terug te draaien. Maar eerst zien, dan geloven. Tot die tijd moeten we de druk op de ketel te houden. Daarom ben ik blij dat de motie is aangenomen”.

Iedere vrouw in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgt nu eens in de drie jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Borstkanker komt namelijk het meest voor bij vrouwen van 50 jaar of ouder. Het bevolkingsonderzoek verhoogt de kans op vroege ontdekking van borstkanker. Zo kan borstkanker in een vroeger stadium worden ontdekt en kan het eerder worden behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *