Meerdere personen besmet met Corona in Kamper horecagelegenheid

Meerdere personen besmet met Corona in Kamper horecagelegenheid
Foto © KampenLive

“…Vanwege onbetrouwbare toegangstesten…”

Via diverse kanalen werd onze redactie getipt dat er sprake zou zijn van een zogenaamde ‘Corona clusterbesmetting’ in een of meerdere Kamper horecaondernemingen. Onderzoek van onze redacteuren wees uit dat in ieder geval bij Club  Café Fatih vrijdagavond 9 juli (vlak voor de aangescherpte coronamaatregelen) meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

“Vrijdagavond waren er over de gehele avond 100-150 personen aanwezig, we zijn er achter gekomen dat de toegangstesten die we zelf gebruiken niet betrouwbaar zijn, mijn collega’s zijn ook eerst negatief getest, maar bij een tweede test bleken zij toch positief. Daarnaast zijn er ook mensen met valse gegevens naar binnen gekomen” Aldus de eigenaar van de Fatih, Pedran Sadriani.

Ook blijken er (volgens bronnen) meerdere personen met klachten binnen te zijn geweest.
Op de vraag hoe het staat met het deur-beleid meldt Sadriani het volgende: “We werken met de corona check app en de checken de QR-code, en na de legitimatiecheck mag je naar binnen. Als iemand met een valse ID of een valse QR code komt, dan kan ik er niet zo veel aan doen. Wij registreren wel enkele gegevens van mensen. Over de gehele avond zijn er ongeveer 100-150 mensen binnen geweest. Wij konden hem niet vol gooien omdat veel mensen geen code bij zich hadden, die hebben we weggestuurd. We hebben ongeveer 60 mensen gehad met een valse code, die zijn ook weggestuurd”

Aangezien al het personeel in quarantaine zit blijft Club Café Fatih de komende week dicht. Eigenaar Sadriani hoopt dat de het RIVM en de regering in de tussentijd met duidelijkere regels en maatregelen komen:  “Hoe streng moeten we controleren? Ze komen niet alleen bij mij, ze komen ook bij mijn buren met de valse codes, we gebruiken de app, we checken iedereen, maar het codesysteem werkt dus gewoon niet!

Bij de gemeente Kampen is de clusterbesmetting niet bekend: “De GGD IJsselland monitort clusterbesmettingen in onze regio. Horeca ondernemers zijn verplicht aan de deur een zogenaamde gezondheidscheck af te nemen, dit is onderdeel van de voorwaarden die gesteld zijn door de Rijksoverheid. Daarnaast plaatst de gemeente Kampen ook regelmatig updates op social media over de geldende coronamaatregelen.” Aldus de gemeente Kampen.

Contact met de GGD IJsselland met betrekking tot dit specifieke geval leverde tot nu toe nog geen antwoord op op onze vragen. Wel was al duidelijk dat het aantal besmettingen in de regio IJsselland afgelopen week explosief toegenomen was. De GGD vond met name clusters (met meer dan één besmetting op dezelfde locatie) in de horeca en tijdens examen- of andere feestjes. De meeste besmettingen zijn momenteel in de leeftijdsgroep 16 t/m 24 jaar.

Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer, daarom gelden van 10 juli t/m 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen:

• Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
• Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
• Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
• Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeter-regel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *