Kampen gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen

Kampen gaat de strijd aan in het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart is het jaarlijkse NK Tegelwippen van start gegaan. Een competitie die tot 30 september loopt. Kampen gaat de strijd aan met tenminste zestig andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. Iedereen kan zijn of haar gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van Kampen.

Tegels wippen in heel Nederland
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste zestig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is wonen in een groene omgeving prettig en goed voor je gemoedstoestand.

Wethouder Groen Jan Peter van der Sluis: “Het NK Tegelwippen is een mooie en laagdrempelige actie om aandacht te vragen voor meer groen in de wijken. Wat is nu gemakkelijker dan een paar tegels uit de tuin te halen en groen toe te voegen. In Kampen is maar liefst 72% van het tuinoppervlak versteend. Reden genoeg om aan de slag te gaan! Want samen kunnen we zorgen voor een groener, gezonder en prettiger leefomgeving.”

Alle gewipte tegels tellen mee voor de wedstrijd, dus ook hoveniersbedrijven kunnen hun tegels opgeven, evenals scholen, woningcorporaties en bedrijven die hun terrein vergroenen. De gemeente Kampen kan zelf ook gewipte tegels doorgeven als we openbare ruimte vergroenen. Er wordt nog gewerkt aan een tegelservice. Een manier om tegels in te leveren bij de gemeente Kampen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Wint Kampen dit jaar de Gouden Tegel?
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Wippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

In twee jaar meer klimaatbestendig en biodivers
De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto “Een groen Nederland begint in je eigen tuin” slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners.

Groene Loper Kampen
In maart is de Groene Loper Kampen van start gegaan, waarbij volop aandacht gegeven wordt aan meer groen in de straat, buurt en eigen tuin. In Kampen maken inwoners de gemeente samen groener, gezonder en prettiger en de Groene Loper Kampen ondersteunt en stimuleert deze initiatieven. Zit jij vol leuke ideeën om jouw buurt te vergroenen? Sluit je dan aan bij de Groene Loper Kampen via groenbezig.nl, groeneloperkampen (facebook) of @groeneloperkampen (instragram).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *