Gratis kunst voor maatschappelijke organisaties op 20 en 21 april

Gratis kunst voor maatschappelijke organisaties op 20 en 21 april

Pick up the art

Op dinsdag 20 en woensdagochtend 21 april wordt de raadzaal van het stadhuis omgetoverd tot een ‘Pick up the art point’. Maatschappelijke organisaties mogen dan voor niks kunstwerken uit de gemeentelijke beeldende kunstcollectie uitzoeken. Er worden zo’n 250 kunstwerken gratis aangeboden. Doel: ze zichtbaar maken en houden in de eigen lokale samenleving. Als tegenprestatie wordt gevraagd deze kunstwerken als goed huisvader te beheren.

De kunstwerken zijn tussen 1956 en 1987 in opdracht van de gemeente gemaakt. De collectie bestaat uit o.a. schilderijen, tekeningen en etsen. Wethouder Irma van der Sloot: “Er ligt veel kunst in het depot. Het is teveel om het allemaal een mooie plek te kunnen geven in één van de gemeentelijke gebouwen. Dat is jammer, want kunst moet gezien worden. Daarom willen we de kunst zichtbaar maken en anderen ervan laten genieten. Denk daarbij aan scholen, verzorgingstehuizen, stichtingen en verenigingen. Het is de bedoeling dat de kunst op een plek komt waar iedereen het kan zien zoals een hal of een gang”.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt
Aanmelden is verplicht. Daarbij geldt het credo: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, volgt er een nieuwe datum. Geïnteresseerden kunnen per organisatie met maximaal twee personen per tijdslot van een half uur komen. Zo kunnen we voldoende afstand in achtnemen. Hoe men zich kan aanmelden wordt deze week bekend gemaakt.

Pick up the art maakt onderdeel uit van de opschoonactie van de gemeentelijke kunstcollectie. In totaal gaat het om 574 kunstwerken. Deze omvangrijke collectie is in de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) ontstaan. De BKR was van 1956 tot 1987 een (sociale) regeling in Nederland waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden verwerven. Een deel van de collectie blijft binnen het stadhuis. De kunstwerken die overblijven worden meegenomen in de afstotingsdatabase, waarna ze worden geveild in een pop-up veilinghuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *