Gemeente Kampen renoveert en vernieuwt betonnen bruggen in buitengebied

Gemeente Kampen renoveert en vernieuwt betonnen bruggen in buitengebied

Een aantal betonnen bruggen in het buitengebied van de gemeente Kampen is ouder dan 50 jaar. Uit onderzoek blijkt dat vier bruggen binnen twee jaar gerenoveerd en versterkt moeten worden. Eén brug wordt in zijn geheel vervangen.

De werkzaamheden vinden in de tweede helft van 2021 en in 2022 plaats. Omwonenden en bedrijven worden tijdig door de gemeente geïnformeerd over de exacte planning van de werkzaamheden en wat dit betekent in termen van bereikbaarheid. Om te voorkomen dat de constructieve veiligheid van de bruggen voor aanvang van de werkzaamheden terugloopt, wordt met ingang van 19 maart 2021 op drie bruggen tijdelijk een gewichtsbeperking ingevoerd van 30 ton totaallast en 7,3 ton aslast. Zwaar verkeer dat boven deze gewichtsbeperking uitkomt, wordt vanaf deze datum omgeleid. Omwonenden en bedrijven worden deze week geïnformeerd.

Waar eerst rekening was gehouden met het vernieuwen van meerdere bruggen, blijkt uit onderzoek dat renovatie en versterking van vier van de vijf bruggen volstaat. “Daar ben ik blij mee want dat betekent dat we het traject behoorlijk kunnen versnellen. In vergelijking tot het volledig vernieuwen is renovatie en versterking namelijk sneller te realiseren. De bruggen kunnen daarna weer 30 jaar mee. Bovendien is de overlast voor de omgeving bij renovatie en versterking beperkter dan wanneer sprake is van het volledig vervangen van een brug. En dat is me ook heel wat waard, aangezien de bruggen gebruikt worden door verschillende soorten weggebruikers zoals vracht- en landbouwverkeer, auto’s en fietsers”, aldus projectwethouder Jan Peter van der Sluis.

Planning werkzaamheden
In de tweede helft van 2021 worden de bruggen aan de Nesweg, aan de Hartogsweg ter hoogte van huisnummer 35 en aan de Tuindersweg ter hoogte van huisnummer 16 en 24 gerenoveerd. De betonschade aan deze bruggen wordt hersteld en deze bruggen worden constructief versterkt. In 2022 staat het vervangen van de brug aan de Naaldeweg op de planning. Wel wordt deze brug al in het voorjaar van 2021 versterkt zodat de gewichtsbeperking tot het moment van vernieuwen van deze brug beperkt kan blijven. De exacte planning en de duur van de werkzaamheden aan de verschillende bruggen is nog niet bekend. Bewoners en bedrijven in de omgeving worden hier te zijner tijd over geïnformeerd.

Gewichtsbeperking en bijbehorende omleidingsroute
Sinds 2019 geldt voor de bruggen aan de Tuindersweg ter hoogte van huisnummer 16 en 24 een gewichtsbeperking. Deze blijft van kracht. Om te voorkomen dat de constructieve veiligheid van de bruggen aan de Hartogsweg, Nesweg en Naaldeweg voor aanvang van de werkzaamheden terugloopt, wordt met ingang van 19 maart 2021 op deze bruggen ook een gewichtsbeperking ingevoerd. De gewichtsbeperking bedraagt voor deze drie bruggen 30 ton totaallast en een aslast tot 7,3 ton. Zwaarder verkeer dat hierdoor niet meer over de brug aan de Naaldeweg mag, wordt met behulp van borden omgeleid via De Heuvels, Julius van Hasseltweg en Kamperstraatweg. Zwaarder verkeer voor de brug over de Nesweg wordt met borden omgeleid via de Heultjesweg en Nijlandsweg. Voor de brug over de Hartogsweg loopt de omleidingsroute voor zwaarder verkeer over de Verkavelingsweg, Hagedoornweg en Parellelweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *