Binnenstadbewoners verrast door waarschuwing aan de fiets

Binnenstadbewoners verrast door waarschuwing aan de fiets
Foto © KampenLive

Vandaag werden verschillende binnenstadbewoners verrast door een kaartje aan hun fiets of scooter.  De fietsen staan geparkeerd bij hun huis en niet alle bewoners zijn op de hoogte gesteld van de regels van het fietsparkeren. Het fietsparkeren is ingesteld, aldus de gemeente Kampen, zodat de hulpdiensten in noodsituaties snel naar de plaats van bestemming kunnen. Fietsen mogen nooit een blokkade zijn.

Fietsparkeervakken
Wanneer je in de binnenstad woont tussen de IJssel en de Burgel, mag je je fiets niet voor je huis parkeren. Er zijn speciale fietsparkeervakken gemaakt waar je je fiets neer kunt zetten.
Een inwoner van de Marktsteeg reageert verbaasd dat haar scooter een waarschuwingskaart heeft gekregen. Binnenkort start de gemeente Kampen met handhaven. Dan worden de (brom)fietsen die buiten de fietsvakken staan verwijderd. Verwijderde fietsen worden opgeslagen en kun je de eerste keer gewoon ophalen. Gebeurt het nog een keer krijg je je fiets of scooter pas tegen betaling weer mee.

Een verbaasde bewoner is van dit alles niet op de hoogte gesteld. Ze geeft aan geen brief te hebben ontvangen. ‘Ik kan mijn scooter niet ergens anders parkeren. Hier staat die vast aan de muur. In Kampen worden zoveel fietsen en scooters gestolen!’

Ontheffing
Inwoners die slecht ter been zijn of om andere redenen fiets afhankelijk zijn en dat kunnen aantonen, kunnen een ontheffing aanvragen bij de gemeente Kampen.
De binnenstad bewoner geeft te kennen afhankelijk te zijn en geeft aan een sticker aan te zullen vragen.

Op de website van de gemeente Kampen staat beschreven dat in de aanloop naar het fietsparkeren de betrokkenen, waaronder ondernemers en inwoners meegedacht hebben. Rondvraag maakt duidelijk dat lang niet alle binnenstadsbewoners op de hoogte zijn. Tevens blijkt de vraag van vele bewoners, die hun fiets tegen de eigen voorgevel hebben geparkeerd op plekken waar geen stoepen zijn en de straat breed toegankelijk is voor hulpdiensten, door de gemeente onbeantwoord. Het feit dat bankjes en bloembakken wel voor het huis mogen staan en meer ruimte in beslag nemen dan fietsen, voelt voor hen aan als meten met 2 maten.

De handhaver die de kaartjes ophangt gaf aan dat hij nog niet zoveel stickers heeft gezien. Zijn er weinig mensen slecht ter been of zijn ze niet op de hoogte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *