Digitaal snelloket voor culturele initiatieven in coronatijd groot succes

Digitaal snelloket voor culturele initiatieven in coronatijd groot succes

In mei heeft de gemeente een digitaal snelloket geopend voor culturele initiatieven in coronatijd. Het was bedoeld voor kunst- en cultuurprojecten die inhaken op de actualiteit van de coronacrisis en ten goede komen aan de inwoners van Kampen. Iedereen met een creatief idee kon een bijdrage aanvragen, tot maximaal 3.000 euro per project. In totaal zijn er 26 aanvragen binnengekomen waarvan er 20 gehonoreerd zijn. Inmiddels is het subsidieplafond van 40.000 euro bereikt.

Het snelloket is in het leven geroepen om de cultuursector een hart onder de riem te steken en inwoners te laten genieten van mooie, creatieve initiatieven. De initiatieven waren divers; zo hebben verschillende kunstenaars een bijdrage gekregen voor het realiseren van een werk. Er komen onder meer muurschilderingen, een podcast voor en door Kampenaren en een foto-expositie.

Inmiddels zijn enkele kunst- en cultuurprojecten al van start gegaan. Zo organiseert Ventura een verrassende route met levende standbeelden in het Stadspark op vijf zondagen in de zomer, waarvan de laatste op 16 augustus is.

En op verschillende plekken in de stad, waaronder bij de Stadskazerne en het stadhuis, zijn poëzie- ansichtkaarten van stadsdichter Brigitte Wolthuis te vinden. De vier kaarten, met daarop een korte route door de stad en elk 1 strofe van een gedicht, vormen gezamenlijk een volledig gedicht over de stad. Brigitte Wolthuis schreef in haar aanvraag: “een kaart ontvangen is een tastbaar bewijs dat er aan je gedacht wordt. En dat zelfs vier keer. Taal troost. Poëzie verwoordt wat er leeft en verenigt de inwoners met taal.”

Wethouder Cultuur, Irma van der Sloot, is verheugd dat door het snelloket kunstenaars en verenigingen in korte tijd op weg zijn geholpen en dat er mooie initiatieven zijn ontstaan: “Het laat zien dat kunst en cultuur mensen verbindt, troost kan bieden en tot de verbeelding kan spreken. Vanwege deze bijzondere tijd moet dat individueler dan we gewend zijn, maar gelukkig kan kunst en cultuur ook coronaproof beleefd worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *