Kampen werkt aan evenwichtig asielbeleid door regionale samenwerking

Kampen werkt aan evenwichtig asielbeleid door regionale samenwerking

De gemeente Kampen zet stappen om invulling te geven aan de nieuwe Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, ook wel de spreidingswet genoemd. De gemeente heeft als taak om 308 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Het college van B&W ziet dit als een belangrijke morele en menselijke verantwoordelijkheid. In samenwerking met omliggende gemeenten, zoals Dronten, werkt Kampen aan een evenwichtige verdeling van de opvanglocaties.

Dronten biedt 200 opvangplekken aan voor Kampen
Een van de belangrijkste uitkomsten van de samenwerking is dat de gemeente Dronten 200 opvangplekken beschikbaar stelt voor Kampen tot 1 februari 2026. Dit besluit kwam tot stand in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en beide gemeenten. Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen benadrukt het belang van deze samenwerking: “Omdat het AZC Dronten aan de gemeentegrens ligt, kunnen we gezamenlijk op een evenwichtige en verantwoorde manier aan onze opvangverplichting voldoen.” Zowel het ministerie van Asiel en Migratie als de provinciale regietafels van Overijssel en Flevoland hebben ingestemd met dit plan.

Uitbreidingen binnen de gemeentegrenzen van Kampen
Naast de bijdrage van Dronten breidt Kampen ook binnen haar eigen grenzen de asielopvang uit. Zo wordt de opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) aan de Cellesbroeksweg vergroot van 20 naar 26 plekken. Daarnaast onderzoekt de gemeente of hotel Zalkerbroek vanaf het najaar van 2025 opnieuw gebruikt kan worden voor de opvang van asielzoekers. In 2023 diende het hotel al tijdelijk als opvanglocatie, wat toen succesvol verliep mede dankzij de inzet van vrijwilligers.

Informatiebijeenkomst voor omwonenden
Omwonenden van de betrokken opvanglocaties zijn door de gemeente op de hoogte gebracht via een brief. Specifiek voor de bewoners rondom hotel Zalkerbroek werd op 10 oktober een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst gingen wethouder Jan Peter van der Sluis en burgemeester De Rouwe in gesprek met de aanwezigen. Van der Sluis, verantwoordelijk voor de portefeuille Ontheemden, lichtte toe: “In 2023 hebben we positieve ervaringen opgedaan met het gebruik van hotel Zalkerbroek als opvanglocatie. Omwonenden hebben wel gevraagd om extra aandacht voor goede begeleiding van de asielzoekers en een goed doordachte daginvulling, evenals het reguleren van de verkeersstromen rondom de locatie. Dit nemen we mee in ons onderzoek.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *