Officiële opening van gerestaureerd Metaheerhuisje in IJsselmuiden

Officiële opening van gerestaureerd Metaheerhuisje in IJsselmuiden
De officiële opening door Binyomin Jacobs en weth. Richard Boddeus. Foto © KampenLive / Ewald Pikkert

IJsselmuiden – Op donderdag 19 september 2024 werd het gerestaureerde Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden officieel geopend. Tijdens de plechtigheid werd een informatiebord onthuld, dat bezoekers informeert over de historische functie van het huisje en het Joodse leven in Kampen. De opening trok veel belangstelling, waaronder vertegenwoordigers van de pers, lokale autoriteiten en leden van de Joodse gemeenschap.

De bijeenkomst begon met een welkomstwoord van Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen. Vervolgens hield Binyomin Jacobs, Opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR), een korte toespraak. Wethouder voor erfgoed, Richard Boddeus, sprak daarna over het belang van het behoud van Joods cultureel erfgoed in de regio.

Het hoogtepunt van de ceremonie was toen het informatiebord officieel werd onthuld door Binyomin Jacobs en Richard Boddeus. Het bord geeft bezoekers inzicht in het gebruik van het Metaheerhuisje en de Joodse begrafenisrituelen.

Na het officiële gedeelte kregen de aanwezigen de gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding door het Metaheerhuisje en over de Joodse begraafplaats. Het huisje, dat het afgelopen jaar grondig is gerenoveerd, heeft nu een culturele en educatieve functie gekregen. Bezoekers kunnen hier meer leren over de Joodse geschiedenis en tradities in Kampen.

De restauratie van het Metaheerhuisje is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlands-Israëlitische Gemeente Zwolle, de Pieter Zandt Scholengemeenschap en de gemeente Kampen. Het project onderstreept het belang van het behoud van historisch en religieus erfgoed voor toekomstige generaties.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *