Kamper Kogge begint langste zeereis ooit

De Zwarte Dame vertrokken naar Visby
KAMPEN – Onder luid applaus en begeleid door een indrukwekkend konvooi van historische schepen vertrok gisteren de Kamper Kogge vanaf de Koggewerf voor haar langste zeereis tot nu toe. De middeleeuwse replica, ook wel liefkozend de ‘Zwarte Dame’ genoemd, is onderweg naar Visby op het Zweedse eiland Gotland voor de internationale Hanzedagen.
De uitzwaaidag trok veel publiek naar de werf, waar oude ambachten werden gedemonstreerd. Bezoekers konden onder meer zien hoe garen werd gesponnen en klompen werden gemaakt. Het evenement was onderdeel van het Hanzefestival, waar ook het nieuwe Nautisch Platform officieel werd opgericht in aanwezigheid van vertegenwoordigers van dertien Nederlandse Hanzesteden en de provincie Overijssel.
De voorbereidingen voor deze bijzondere reis waren niet zonder spanning. Tijdens een controle bleek de mast van het schip afgekeurd. Dankzij de inzet van enkele sponsoren kon de mast echter op tijd worden hersteld, zodat de tocht naar Zweden toch door kon gaan. Burgemeester Sander de Rouwe sprak persoonlijk de reiszegen uit over het schip en haar bemanning.
De bemanning van de Kogge onderging vooraf een speciale training om aan deze reis te mogen deelnemen. Aan boord werden bovendien verschillende ‘Hanzekisten’ geladen – symbolische handelswaren afkomstig uit diverse Hanzesteden. Ook het Kamper Bier Museum droeg bij aan deze historische onderneming: speciaal voor deze gelegenheid werd het bier Kamper Trots gebrouwen, waarvan enkele kisten werden meegegeven aan de bemanning.
De Kogge werd op haar tocht over de IJssel uitgezwaaid door een vloot van historische schepen, waaronder punters, botters en zompen. Dankzij het stralende weer kon de Hanzestad Kampen met trots terugkijken op een sfeervol en historisch uitzwaaimoment.
De reis van ongeveer zeven weken naar Visby markeert een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Kamper Kogge, die niet alleen het verleden doet herleven, maar ook de toekomst van maritiem erfgoed verbindt met internationale samenwerking binnen het Hanzeverbond.
Foto’s Ewald Pikkert © KampenLive