Gemeente Kampen vestigt voorkeursrecht op zeven locaties

Gemeente Kampen vestigt voorkeursrecht op zeven locaties
Foto © KampenLive

Het college van B&W van de Gemeente Kampen heeft een voorlopig voorkeursrecht gevestigd op zeven locaties binnen de gemeente. Deze locaties zullen de komende jaren worden onderzocht op de mogelijkheden voor woningbouw en bedrijventerreinen.

Het college benadrukt het belang van eigen regie in het tempo van deze ontwikkelingen. Het vestigen van een voorkeursrecht biedt de gemeente meer mogelijkheden om sturing te geven aan de planning en uitvoering. Dit recht geeft de gemeente het eerste recht van koop van onroerend goed in het aangewezen gebied. In het kader van de op te stellen Omgevingsvisie 2.0 zal de gemeente de haalbaarheid van de voorgenomen ontwikkelingen verder uitwerken.

Het voorlopig voorkeursrecht is gevestigd op vijf locaties voor woningbouw: Zalk, ’s Heerenbroek, twee locaties in IJsselmuiden, en Reeve Noord. Voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen is het recht gevestigd op Spoorlanden Zuid en Spoorlanden Oost. Alle betrokken eigenaren en gebruikers zijn geïnformeerd. Een uitgebreide flyer met alle informatie over de regeling, die sinds 1 januari 2024 van kracht is, is beschikbaar gesteld. De regeling, die voorheen onder de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) viel, is nu opgenomen in de Omgevingswet. Deze wet omschrijft zorgvuldig de voorwaarden waaronder de gemeente een voorkeursrecht kan vestigen op onroerende zaken die geen agrarische functie meer zullen hebben. Ook de rechten en plichten van eigenaren en gebruikers, zoals bezwaar en beroep, zijn vastgelegd in de nieuwe regeling.

In september zal de gemeenteraad besluiten over de bestendiging van de voorlopige voorkeursrechten. De gemeente heeft vervolgens drie jaar de tijd om voor de aangewezen locaties een visie vast te stellen, wat meegenomen wordt in de Omgevingsvisie 2.0 die eind 2025 wordt vastgesteld. Daarna heeft de gemeente nog drie jaar om de plannen vast te leggen in Omgevingsplannen. Indien dit niet tijdig gebeurt, vervalt het voorkeursrecht. Het college benadrukt dat niet alle locaties op korte termijn ontwikkeld zullen worden; de voorkeursrechten zijn ook gericht op de lange termijn, tot 2035 en verder.

Inwoners kunnen ook meedenken over gemeentelijke onderwerpen via het online burgerpanel van de gemeente Kampen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website van de gemeente Kampen en ontvangen in september voor het eerst een uitnodiging om een vragenlijst over de Omgevingsvisie in te vullen. Aanmelden kan via www.kampen.nl/burgerpanel.

Het besluit over het voorkeursrecht wordt naar verwachting tijdens de raadsvergadering op 26 september genomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *