Werken om wateroverlast en droogte tegen te gaan in IJsselmuiden

Werken om wateroverlast en droogte tegen te gaan in IJsselmuiden

We willen allemaal droge voeten, droge kelders en een goede wateraan- en afvoer voor optimaal watergebruik. Om dit in IJsselmuiden zo te houden, bundelen Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en de gemeente Kampen hun krachten. Vanmiddag gaven Jan Peter van der Sluis, wethouder van de gemeente Kampen, en Hans Wijnen, dagelijks bestuurslid van WDODelta, de aftrap voor de samenwerking rondom maatregelen in het Zoddepark in IJsselmuiden.

De gemeente en het waterschap pakken het watersysteem van De Beek én in het centrum van IJsselmuiden aan. Hiermee wordt eventuele wateroverlast bij hevige regenbuien tegengegaan. Ook wordt De Beek opnieuw ingericht en schoongemaakt voor een goede wateraan en -afvoer, zowel in natte als droge periodes.
Wijnen: “Ik ben trots op deze samenwerking waarmee we laten zien hoe we De Beek klaar kunnen maken voor de toekomst. Ons klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hevige regenval en langere periodes van droogte. Daar moeten we ons gebied op aanpassen. We noemen dit klimaatadaptie. Dat doen we ook met deze aanpassingen in De Beek. Door De Beek aan te pakken, zijn we straks beter bestand tegen wateroverlast en droogte.”

Open en zichtbaar
“De samenwerking laat zien wat er bereikt kan worden als we krachten bundelen”, vult Van der Sluis aan. “Verschillende maatschappelijke doelen worden bereikt. Van waterveiligheid tot klimaatadaptatie. We zijn blij dat we met het waterschap plannen hebben kunnen maken voor een beter watersysteem, waarbij De Beek open en zichtbaar blijft. Dit vinden we echt noodzakelijk. Niet alleen vanwege het belang van waterberging, maar ook voor de ruimtelijke kwaliteit. Doordat de watergang midden in een woonwijk ligt, vraagt het flexibiliteit van ons allemaal. Het is fijn om te zien dat omwonenden hun tuinen beschikbaar stellen voor werkruimte.”

Meer klimaatmaatregelen
De komende jaren worden meer maatregelen genomen in dit gebied. In het centrum van IJsselmuiden wordt het regenwater gedeeltelijk afgekoppeld van het riool en afgevoerd op de waterpartij in het Zoddepark. Op die manier wordt het riool ontlast van veel (schoon) regenwater. Van der Sluis: “Dit doen we, omdat op veel plekken regenwater rechtstreeks het riool inloopt. Hierdoor raakt het riool bij hevige buien overbelast, wat voor wateroverlast kan zorgen. Om dat te voorkomen worden verbindingen gemaakt, zodat het relatief schone regenwater naar De Beek loopt. Op die manier wordt direct ook de doorspoeling en de waterkwaliteit van De Beek verbeterd.”

De Beek
Langs De Beek wordt de houten beschoeiing vervangen door stalen damwanden. Wijnen: “In goed overleg met grondeigenaren maken we werkruimte vrij in de aangrenzende tuinen. Uiteraard herstellen we achteraf de eventuele schade. De vrijgekomen houten damwand hergebruiken we op plekken waar geen stalen damwanden nodig zijn. Zo kijken we bij elk project of er mogelijkheden zijn voor hergebruik. We willen als waterschap zoveel mogelijk circulair werken. In dit project lukt dat goed.”
Om De Beek voldoende op diepte te houden en de kwaliteit van het water te verbeteren, wordt de watergang ook gebaggerd. Hierdoor verbetert de wateraan en -afvoer.

Na verwachting begint De Beens groep uit Genemuiden in augustus met de uitvoering van de werkzaamheden. Het werk aan De Beek duurt tot en met het eind van dit jaar. De overige werkzaamheden hebben een langere doorlooptijd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *