Ga niet zwemmen in rivieren en kanalen!
Ook voor pleziervaart geldt: “Het is nu echt levensgevaarlijk!”
Rijkswaterstaat raad pleziervaart op de IJssel ten strengste af. Een woordvoerder van de dienst benadrukt het nogmaals met klem: “Het is nu echt levensgevaarlijk!”
Ook zoeken in de zomer veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks slachtoffers te betreuren. Daarom wijst Rijkswaterstaat op de risico’s.
Met lekker weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen, maar dit kan levensgevaarlijk zijn en is ook verboden. Zo is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens.
Ook voor de pleziervaart is de lol er even af en geldt een waarschuwing op onder andere de IJssel. Vanwege veel drijvend afval en ander materiaal is het levensgevaarlijk om je op of in het water van de diverse snelstromense rivieren te bevinden.
Ga je wel zwemmen in de IJssel denk er dan aan dat zwemmen op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden is.
Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Je riskeert een boete van € 150 als je zwemt:
- In de vaarweg van rivieren
- In kanalen
- In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
- In de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
- In de routes van veerponten
- In en rond havens
- In snelvaargebieden
- Op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied
Wil je vandaag het water op? 🚤 Op rivieren in Oost-Nederland (Waal, Lek, Neder-Rijn, Gelderse IJssel enz) en de Maas in Limburg geldt een vaarverbod voor #recreatievaart 🚤🛥🛶⛵️. Door sterke stroming en veel drijvend materiaal is het levensgevaarlijk. https://t.co/oLThSsMxsg pic.twitter.com/tZ9oyUoiO7
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) July 18, 2021