Onthulling plaquette dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog

Onthulling plaquette dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog
Onthulling plaquette dwangarbeiders in Stadskazerne | Foto © KampenLive

Maandagavond vond in de Stadskazerne van Kampen een bijzondere onthulling plaats van een plaquette, ter herinnering aan de duizenden dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kazerne werden opgevangen. De onthulling werd verricht door Floris Joustra, directeur van het Stadsarchief Kampen, en Tim Overdiek, auteur van het boek Zwijgende Vaders.

Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 werden duizenden mannen door de Duitse bezetter gedwongen te werken in Duitsland. Tussen oktober 1944 en maart 1945 werden hier zo’n 34.000 dwangarbeiders gehuisvest, wat een kwart van het totale aantal was dat in deze periode naar Duitsland werd gestuurd. De grootste groep bestond uit 16.000 Rotterdammers die in overvolle rijnaken via Amsterdam, het IJsselmeer en de IJssel naar Kampen werden vervoerd.

De mannen arriveerden angstig, nat, koud en hongerig, en werden in erbarmelijke omstandigheden in de kazerne opgevangen. Dankzij de hulp van de lokale bevolking, waaronder de Rode Kruisvrijwilligers, artsen en verplegers, konden 800 dwangarbeiders uiteindelijk aan hun lot ontsnappen via snel ingerichte ‘noodhospitalen’.

Op de plaquette is een foto te zien van de teksten die dwangarbeiders op de muren van de kazerne krasten. Deze teksten werden in 1982 herontdekt en gefotografeerd, vlak voordat de muren werden gesloopt. De plaquette herinnert aan de moedige daden van de Kamper bevolking en de gruwelijke omstandigheden die de dwangarbeiders moesten doorstaan.

De plaquette moet een blijvende herinnering worden aan een van de vele aspecten uit de geschiedenis van de Stadskazerne en de gruwelijke omstandigheden die de dwangarbeiders hier hebben moeten doorstaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *