Kampenaren betrekken bij nieuw beleid voor nieuwkomers
Kampen – De gemeente Kampen zet een belangrijke stap in de richting van nieuw beleid voor de opvang en integratie van nieuwkomers. Door een online vragenlijst aan haar inwoners voor te leggen, vraagt de gemeente actief om input over hoe mensen die gevlucht zijn, asielzoekers en statushouders met een verblijfsvergunning het best ondersteund en betrokken kunnen worden bij de samenleving.
Wethouder Jan Peter van der Sluis benadrukt het belang van samenwerking en gemeenschapsgevoel: “Bij de stappen om te komen tot nieuw beleid staan twee zaken centraal. Het gaat over de manier waarop huidige en aanstaande Kampenaren op een passende en opbouwende manier met elkaar samenleven. Tegelijk gaat het over wie welke rol hierin gaat vervullen.”
Kampen biedt al op verschillende locaties onderdak aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging. De gemeente wil nu samen met haar inwoners, nieuwkomers en professionals een solide basis leggen voor beleid dat zich richt op verschillende aspecten van het samenleven. Dit beleid zal aandacht besteden aan thema’s zoals wonen, werken, onderwijs, zorg, veiligheid, inburgering en participatie.
De eerste stap in dit proces is het invullen van een online vragenlijst die toegankelijk is voor alle inwoners van Kampen. De vragenlijst kan ingevuld worden tot 9 december 2024 en is te vinden op www.nieuwkomersinkampen.nl. Inwoners die liever een papieren versie van de vragenlijst willen ontvangen, kunnen contact opnemen met onderzoeksbureau Citisens via 0800-7575755 om deze aan te vragen.
Wie Zijn de Nieuwkomers?
Het begrip ‘nieuwkomers’ omvat verschillende groepen. Het gaat om asielzoekers die nog wachten op een beslissing over hun verblijfsstatus, statushouders die al een verblijfsvergunning hebben, en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’ers). Ook vluchtelingen uit Oekraïne maken deel uit van de doelgroepen van dit onderzoek.
Het Vervolg van het Proces
Na de sluiting van de vragenlijst op 9 december 2024 worden de resultaten geanalyseerd. Vervolgens wordt er een dialoog gevoerd met nieuwkomers, professionals en inwoners die via loting worden uitgenodigd om deel te nemen. De uitkomsten van deze gesprekken vormen de basis voor voorstellen die in 2025 verder besproken worden in de samenleving. Uiteindelijk zal het college van burgemeester en wethouders medio 2025 een uitgewerkt beleidsplan aanbieden aan de gemeenteraad.