Inspiratieroute Kampen en BOK bundelen krachten voor kunst en cultuur in de stad

Inspiratieroute Kampen en BOK bundelen krachten voor kunst en cultuur in de stad
Kunstroute en BOK (Foto Tennekes)

Kampen – De Inspiratieroute Kampen en de Binnenstad Ondernemersvereniging Kampen (BOK) slaan, met steun van Stichting Kampen Partners en de binnenstadmanager, de handen ineen om de stad Kampen nog sterker te positioneren als een inspirerende kunst- en cultuurstad. De Inspiratieroute Kampen, die twee jaar geleden begon als een particulier initiatief, gaat nu verder als een werkgroep binnen de BOK. Deze nieuwe samenwerking werd op 9 oktober feestelijk gevierd tijdens een bijeenkomst in Galerie Tripmaker.

Volgens de initiatiefnemers is Kampen een stad met veel potentie op cultureel gebied. “We zitten hier op goud,” aldus Marieken Westerink van Galerie Tripmaker, één van de grondleggers van de route. “Je kunt hier gemakkelijk twee dagen doorbrengen om alle kunst en cultuur te ontdekken. Kampen is een plek waar je iets beleeft, waar je mensen ontmoet en inspiratie opdoet. Kortom, het is een plek waar je wilt zijn.”

Samen sterker door samenwerking
De Inspiratieroute begon ooit met een klein, maar gepassioneerd groepje culturele enthousiastelingen die een folder maakten met een plattegrond van de belangrijkste kunst- en cultuurhotspots in de binnenstad van Kampen. Nu, twee jaar later, was het tijd om het initiatief naar een hoger niveau te tillen. In plaats van een eigen stichting op te richten, koos de groep ervoor om aan te sluiten bij de BOK, een vereniging die staat voor ondernemerschap en samenwerking.

“Wij geloven in eigen initiatief en ondernemerschap, maar vooral ook in samenwerking,” vertelt Westerink. “We zagen dat terug bij de BOK en daarom hebben we contact gezocht om te kijken of we ons initiatief konden onderbrengen. Samen kunnen we Kampen nog beter op de kaart zetten.”

Kunst en cultuur als economische motor
Michiel de Groot, voorzitter van de BOK, ziet de samenwerking met de Inspiratieroute als een mooie aanvulling op wat de binnenstad van Kampen te bieden heeft. “Kunst en cultuur zijn een belangrijke trekker voor onze stad. Mensen blijven langer in de stad, wat goed is voor zowel de gezelligheid als de handel,” zegt hij.

Daarnaast verwacht hij dat de samenwerking een impuls zal geven aan de creativiteit in de stad. “Kunstenaars en culturele ondernemers zijn vaak ideeënmachines. Die creativiteit sluit perfect aan bij onze ambities als ondernemersvereniging. Het verrijkt alles wat we doen.”

Kampen als kunststad
De Inspiratieroute Kampen is ontstaan uit het initiatief van drie cultureel betrokken ondernemers in de binnenstad. Hun doel: Kampen letterlijk en figuurlijk op de culturele kaart zetten. Dit doen ze met een gratis plattegrond waarop de belangrijkste kunstlocaties staan aangegeven, zodat bezoekers zelf hun eigen route door de stad kunnen lopen. Daarnaast organiseert de werkgroep themawandelingen en waren ze nauw betrokken bij de organisatie van de KamperUi(t)dag Kunstmarkt.

“Zo’n specifieke kunstdag is zeker voor herhaling vatbaar,” zegt Westerink. “Ook werken we nauw samen met de gemeente en de cultuurmakelaar om het vestigingsklimaat voor kunstenaars en cultureel ondernemers te verbeteren. Binnen de structuur van de BOK kunnen we dat nu nog effectiever doen. Samen zijn we sterker!”

Meer informatie over de Inspiratieroute is te vinden op www.inspiratieroutekampen.nl of via Visit Kampen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *