Superheld Five beloont kinderen die lopend of met de fiets naar school gaan.

Superheld Five beloont kinderen die lopend of met de fiets naar school gaan.

De Willem van Oranjeschool en de Dr. Schaepmanschool starten het komende jaar met het High-Five project. “Het is belangrijk dat we kinderen aanmoedigen om te bewegen. Dit project helpt hen niet alleen fysiek, maar ook bij hun motorische vaardigheden,” zegt wethouder Bas Wonink. Hiermee willen de gemeente en de scholen kinderen stimuleren om vaker te voet of met de fiets naar school te gaan. Dit draagt bij aan hun gezondheid en motorische ontwikkeling, en het helpt hen om belangrijke fietsvaardigheden op te doen. Op 30 september zal de superheld van het project de officiële aftrap geven op de school.

Doel van het project
Het project is een initiatief van Sportservice Kampen, gemeente Kampen en de beide basisscholen. Dit project wordt grotendeels mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Overijssel. De organisatie High-Five wordt hiervoor ingeschakeld. High-Five ontstond in 2019 vanuit een uit de hand gelopen afstudeeropdracht. “We voerden een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van lagere schoolkinderen. Daaruit bleek dat steeds meer kinderen dagelijks met de auto worden gebracht,” vertelt Authier Degryse, oprichter van High-Five. “Deze kinderen komen zelden tot nooit in aanraking met het verkeer. Een zichtbaar effect hiervan is de toenemende chaos bij het haal- en brengverkeer. Maar de echte omvang van het probleem zien we pas op lange termijn: een gebrek aan beweging, verkeersinzicht en fietsbehendigheid.”

De gemeente en de scholen vinden het belangrijk dat kinderen zich gezond ontwikkelen en hun motorische vaardigheden verbeteren. Dit project is bedoeld om kinderen op een leuke manier te stimuleren om meer te bewegen, bijvoorbeeld door te lopen of te fietsen naar school. Dit draagt niet alleen bij aan hun fysieke gezondheid en de ontwikkeling van hun coördinatie en motoriek, maar bevordert ook de verkeersveiligheid rondom de school door het verminderen van verkeersdrukte tijdens haal- en brengmomenten

Hoe het High-Five project werkt:
Kinderen krijgen een bandje dat ze kunnen gebruiken om punten te scoren wanneer ze naar school lopen of fietsen. Ze kunnen punten verdienen door een bepaald aantal keer per week naar school te komen met de fiets of te voet. Deze punten kunnen ze inruilen voor leuke beloningen en activiteiten, wat hen extra motiveert om actief te blijven.

Resultaten
Het is een formule die ook aanslaat in andere gemeenten. Ondertussen zijn er 115 scholen in de 46 gemeenten aangesloten. Daarmee werden de voorbije jaren al 1.214.853 High-Fives gescoord. Het succes wordt niet alleen gemeten in aantal High-Fives, maar ook met behulp van een nulmeting. Deze wordt in elke klas van de school gedurende een week afgenomen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat dit project heeft opgeleverd.

Vrijwillig en anoniem
Alle leerlingen worden aangemoedigd om deel te nemen, maar deelname is vrijwillig. “We vragen met opzet geen namen van deelnemende kinderen, zo kennen we geen persoonsdata en kunnen kinderen op het platform elkaars echte namen niet zien. Daarmee vermijden we groepsdruk,” vertelt Degryse. Er worden enkel algemene inzichten op schoolniveau gedeeld met de gemeente. Bovendien geeft de organisatie aan dat alle data aan het eind van het schooljaar onmiddellijk wordt verwijderd.

Five&Ride
Voor kinderen die niet in de gelegenheid zijn om te lopen of fietsen, worden parkeerplaatsen buiten de schoolomgeving aangewezen als P&R. Daar kunnen ze veilig uitstappen en alsnog de laatste paar honderd meter te voet afleggen langs een van de High-Five palen. Dit biedt hen de mogelijkheid om toch in beweging te blijven, terwijl de schoolomgeving rustiger wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *