Oekraïense vluchtelingen in Kampen gaan bijdragen aan opvangkosten
Vanaf 1 november 2024 voert de gemeente Kampen een verplichte eigen bijdrage in voor Oekraïense ontheemden. Deze maatregel vloeit voort uit de Tijdelijke Wet Opvang Ontheemden Oekraïne (TW OEK), die sinds 1 juli 2024 van kracht is. Oekraïners die onder deze wet vallen en een inkomen hebben dat hoger ligt dan 120% van het leefgeld, moeten vanaf november een deel van de opvangkosten zelf betalen.
De eigen bijdrage bedraagt 105 euro per volwassene per maand, met een maximum van 210 euro per gezin. Deze bijdrage is bedoeld voor kosten zoals gas, water en elektriciteit op de opvanglocaties. De regeling is vergelijkbaar met het armoedebeleid dat voor andere inwoners van Kampen geldt, zoals bijstandsgerechtigden en statushouders.
Wethouder Jan Peter van der Sluis benadrukt dat de invoering van deze bijdrage belangrijk is voor het draagvlak in de samenleving. “Door het invoeren van een eigen bijdrage creëren we meer gelijkwaardigheid met andere groepen, zoals asielzoekers en statushouders. Dit bevordert de integratie van Oekraïners in onze samenleving, waardoor zij minder als vluchtelingen en meer als toekomstige bewoners worden gezien,” aldus de wethouder.
Ongeveer 65% van de Oekraïense ontheemden in Kampen die vallen onder de Regeling Tijdelijke Bescherming (RTB) en tussen de 18 en 67 jaar oud zijn, hebben een betaalde baan. Deze groep zal de eigen bijdrage gaan betalen zodra hun inkomen boven de gestelde grens uitkomt.
Hoewel de oorlog in Oekraïne voortduurt en terugkeer voorlopig niet mogelijk lijkt, zijn er voor Oekraïense ontheemden nog geen verplichte inburgeringsmaatregelen van kracht, zoals dat wel geldt voor andere groepen vluchtelingen. De invoering van de eigen bijdrage wordt gezien als een eerste stap naar verdere integratie in de Kamper samenleving. Hierdoor worden Oekraïners beter voorbereid op een mogelijk langer verblijf in Nederland en krijgen zij meer inzicht in de kosten van hun opvang.
De betrokkenen zijn via verschillende kanalen, waaronder een persoonlijke brief, geïnformeerd over de invoering van de maatregel. Kampen volgt hiermee de landelijke richtlijnen, waarbij elke gemeente de vrijheid heeft om de regeling binnen zes maanden te implementeren.