Pieter Zandt Scholengemeenschap wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024

Pieter Zandt Scholengemeenschap wint Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024
De uitreiking van de Erfgoedprijs door wethouder Boddeus. Foto's KampenLive / Ewald Pikkert

KAMPEN – De Pieter Zandt Scholengemeenschap heeft vanmiddag de prestigieuze Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2024 in ontvangst mogen nemen. De gemeente Kampen kende de prijs toe aan de school vanwege hun bijzondere inzet en betrokkenheid bij het behoud van het Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.

Erfgoedwethouder Richard Boddeus verklaarde: “Dankzij de toewijding van de Pieter Zandt Scholengemeenschap is het Metaheerhuisje weer tot leven gebracht als een waardevolle culturele en historische locatie. Hier leren jongeren en andere bezoekers over de Joodse geschiedenis en tradities in Kampen. De gemeente Kampen waardeert de inzet van zowel de scholengemeenschap als de leerlingen om het verhaal van de Joodse gemeenschap in Kampen levend te houden. De toekenning van de Erfgoedprijs is een uitdrukking van die waardering.”

Restauratie en educatie
De restauratie van het Metaheerhuisje, eigendom van de gemeente Kampen, startte in 2022 na een leegstand van meer dan 80 jaar. Zowel het interieur als het exterieur van het gebouw werden grondig gerenoveerd, met als doel het Metaheerhuisje een culturele en educatieve bestemming te geven. De Pieter Zandt Scholengemeenschap, die in haar onderwijsprogramma al aandacht besteedde aan de Joodse geschiedenis, sloot zich enthousiast aan bij dit project. Hun leerlingen verzorgen rondleidingen in het huisje, waarmee het een educatieve functie heeft gekregen.

In het Metaheerhuisje is een kleine tentoonstelling ingericht over het Joodse leven in Kampen. Bezoekers kunnen een wandelpad volgen met QR-codes die meer informatie geven over de Joodse geschiedenis van de stad. Daarnaast is er een replica van een wasbekken te bezichtigen, en delen leerlingen verhalen over opmerkelijke Joodse inwoners uit de geschiedenis van Kampen tijdens de rondleidingen.

Erfgoedprijs
De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Zwolle of Kampen. De prijs, die bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000, is bedoeld voor de eigenaar of initiatiefnemer van een lokaal erfgoedproject. Dit jaar was het de Pieter Zandt Scholengemeenschap die deze eer te beurt viel vanwege hun belangrijke bijdrage aan het behoud en de educatieve invulling van het Metaheerhuisje.

Foto’s KampenLive / Ewald Pikkert

Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (1)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (8)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (6)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (2)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (5)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (3)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (4)
Vrijwilligers prijs, Meta huisje, Pieterzand (7)
previous arrow
next arrow

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *