Kampen en regiogemeenten krijgen nieuw wandelnetwerk

Kampen en regiogemeenten krijgen nieuw wandelnetwerk

21.700 nieuwe bordjes langs 1070 kilometer aan wandelpaden
Routebureau MarketingOost vernieuwt tot aan de zomer het regionale wandelnetwerk. Wethouders van de gemeenten Kampen, Zwolle, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland en gedeputeerde Hoogland plaatsten vrijdagmiddag in Hasselt de eerste paal. “Rondom Kampen is de afgelopen jaren veel veranderd. De stad ligt nu op een eiland en er zijn veel nieuwe mogelijkheden om ons landschap te ontdekken. We zijn blij dat het netwerk aansluit op die actuele situatie”, zegt Kamper wethouder Bas Wonink.

De revisie van het wandelnetwerk volgt op de aanpak van het fietsnetwerk. Medewerkers van Routebureau MarketingOost vernieuwden onlangs de routeborden langs 793 kilometer aan fietspaden. Nu volgen nog eens 21.700 borden langs in totaal 1070 km aan wandelpaden. Die voeren langs de mooiste plekken van de vijf betrokken gemeenten en meer dan eerder door de dorpen en steden. Zo ontdekken toeristen en recreanten ook de aantrekkelijke kernen.

Volgens projectleider Jakob Ponstein is de vernieuwing na vijftien jaar nodig. Niet alleen omdat de borden en routewijzers aan vervanging toe zijn, maar ook omdat nieuwe wegen zijn aangelegd of omdat situaties zijn veranderd. Dat de netwerken in een behoefte voorzien, bleek de afgelopen jaren volop. “Fietsen en wandelen is in Nederland ongekend populair. Zeker in de coronaperiode ontdekten veel mensen op die manier ook hoe mooi onze regio is.”

Routebureau MarketingOost sprak voor de revisie met veel belangstellenden. Ook konden bewoners hun visie geven tijdens inloopavonden. “Daaruit kwamen veel suggesties waarmee we de routes verder hebben verbeterd. Ook sluiten ze nu beter aan op de netwerken van de andere provincies. En via het netwerk kun je ook acht themaroutes volgen, zoals een Hanzerondje Kampen-Zwolle”, legt Ponstein uit. Routebureau MarketingOost plaatst informatie zoveel mogelijk op bestaand straatmeubilair, zodat geen wirwar aan bordjes ontstaat.

Tachtig procent van de fietsers en zestig procent van de wandelaars komt uit een van de vijf samenwerkende gemeenten, zo blijkt uit provinciaal onderzoek. “Daaruit blijkt nog maar eens dat je in onze prachtige regio ook dichtbij huis nog veel moois kunt ontdekken”, concluderen de wethouders vrijdagmiddag. Gedeputeerde Hoogland van de provincie Overijssel wijst ook op het belang voor de volksgezondheid. “Wij stimuleren dat mensen in beweging komen. Fietsen en wandelen zijn voor veel doelgroepen geschikt. Ook daarom is het belangrijk dat deze netwerken er goed bij liggen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *