Hoogwaterbrigade Kampen oefent met opbouwen ‘stadsmuurwaterkering’

Hoogwaterbrigade Kampen oefent met opbouwen ‘stadsmuurwaterkering’
Hoogwaterbrigade Kampen-Midden - foto: Demi de Kleine

Op woensdag 18 september staat de Hoogwaterbrigade van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) weer paraat voor de jaarlijkse oefensluiting van de mobiele waterkering Kampen-Midden. Tijdens de avonduren, van 19.00 tot 22.30 uur, traint de brigade het opbouwen en afbreken van deze unieke waterkering in Kampen, een essentieel onderdeel van de bescherming tegen hoogwater.

Tijdens de oefening worden de IJsselkade, De la Sablonièrekade en alle tussenliggende stegen tijdelijk afgesloten. Verkeersregelaars zijn aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. De binnenstad blijft bereikbaar via de stadsbrug, en de Graafschap kan in beide richtingen zonder hinder worden gebruikt.

De mobiele waterkering is een indrukwekkend bouwwerk van ongeveer twee kilometer, dat sinds 2003 de historische stadsmuur van Kampen versterkt. Het beschermt de stad tegen overstromingen door de IJssel. Op locaties waar straten en pleinen de stadsmuur onderbreken, wordt de kering gecompleteerd door mobiele afsluitbare elementen. Deze worden ingezet bij (dreigend) hoogwater.

De Hoogwaterbrigade, bestaande uit meer dan 200 vrijwilligers, werkt nauw samen met WDODelta. Deze vrijwilligers staan dag en nacht klaar om in actie te komen bij hoogwater en vormen een onmisbare schakel in de bescherming van de stad.

Tijdens de oefensluiting traint de brigade diverse technieken, zoals het opbouwen van waterkerende muren met aluminium schotbalken, het hijsen van hefschuiven in stegen en het plaatsen van vloedplanken en afdichtplaten bij ventilatieroosters en kelderopeningen. In totaal bestaat de waterkering uit 84 mobiele elementen, goed voor ongeveer 200 meter, en worden bij hoogwater op 220 locaties extra maatregelen genomen om de kering volledig waterdicht te maken.

Met deze jaarlijkse oefening houdt WDODelta de organisatie en het draaiboek voor het sluiten van de kering scherp en up-to-date.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *