Straatnaambord Willem van Dierenstraat in Wilsum feestelijk onthuld

Straatnaambord Willem van Dierenstraat in Wilsum feestelijk onthuld
Foto onthulling, v.l.n.r. wethouder Jan Peter van der Sluis, Jan René Fix, een familielid van Willem van Dieren en Jan Marskamp, voorzitter CPO

Op woensdagmiddag 4 september is in Wilsum het straatnaambord van de Willem van Dierenstraat officieel onthuld. Dit gebeurde bij het woningbouwproject De Thijs fase 2, waar inmiddels de meeste huizen zijn gebouwd en bewoond. De eer om het bord te onthullen was aan Jan René Fix, een familielid van Willem van Dieren, en wethouder Jan Peter van der Sluis.

De straatnaam is een eerbetoon aan Willem van Dieren, een geliefd dorpsicoon en vrijwilliger, die in 2018 overleed. Van Dieren was actief bij verschillende verenigingen, waaronder voetbalvereniging Wilsum. “Dat de bewoners ervoor hebben gekozen om de straat naar Willem te vernoemen, laat zien hoe verbonden de gemeenschap is,” zei wethouder Van der Sluis tijdens de onthulling. Hij benadrukte dat de huizen in deze straat gebouwd zijn op het oude voetbalveld van de vereniging, waar Van Dieren zich jarenlang met hart en ziel voor inzette.

Van der Sluis sprak zijn trots uit over de betrokkenheid van de inwoners bij het project: “De inwoners van Wilsum hebben zelf het initiatief genomen voor woningbouwproject De Thijs fase 2. Het is prachtig dat wij als gemeente hieraan hebben kunnen bijdragen.”

Het project, waarbij de nieuwe Willem van Dierenstraat hoort, is een voorbeeld van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit betekent dat toekomstige bewoners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van hun woningen. In samenwerking met de gemeente en een stedenbouwkundige ontwikkelde de vereniging CPO De Thijs een plan voor 21 woningen, bestaande uit 6 starterswoningen, 8 twee-onder-een-kapwoningen en 7 vrijstaande woningen. Dit project speelt een belangrijke rol voor Wilsum: het biedt kansen aan starters om hun eerste woning te kopen en stimuleert doorstroming binnen het dorp.

Jan Marskamp, voorzitter van CPO De Thijs, kijkt tevreden terug op het proces. “Het was een bijzonder project dat uitstekend is verlopen. Slechts drie jaar na de oprichting van de vereniging werd de eerste woning bewoond.” Hoewel er onderweg enkele tegenslagen waren, verliep de samenwerking tussen de bewoners, gemeente en procesbegeleider Mark Lokotte van USHI Kenniscentrum Bouwen soepel. “Wilsum is nu een prachtige nieuwe wijk rijker, met woningen voor verschillende groepen bewoners. We hebben van alle kanten positieve reacties ontvangen,” aldus Marskamp.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *