Gemeente Kampen ondersteunt ouders met bijdrage voor wasbare luiers

Gemeente Kampen ondersteunt ouders met bijdrage voor wasbare luiers

De gemeente Kampen heeft een nieuw initiatief gelanceerd om jonge ouders te stimuleren over te stappen op wasbare luiers. In een poging om de afvalberg te verkleinen en kosten voor gezinnen te verlagen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten een financiële tegemoetkoming te bieden. Ouders kunnen nu een eenmalige bijdrage van maximaal € 200 per kind ontvangen voor de aanschaf van wasbare luiers. Daarnaast is er een extra subsidie van € 50 beschikbaar voor een proefpakket, zodat ouders verschillende opties kunnen uitproberen.

De gemeente hoopt met deze subsidie de hoeveelheid restafval in Kampen aanzienlijk te verminderen. Op dit moment bestaat ongeveer 20% van het restafval uit wegwerpluiers, wat een enorme belasting vormt voor het milieu. Gemiddeld gebruikt een kind meer dan 5.000 wegwerpluiers voordat het zindelijk wordt, wat neerkomt op meer dan 300 kilo afval per kind. Door over te stappen op wasbare luiers kunnen ouders niet alleen hun afval verminderen, maar ook besparen op de kosten van restafval.

Wethouder duurzaamheid Erik Faber benadrukt het belang van het verlagen van de drempel voor ouders om te kiezen voor wasbare luiers. “We willen het voor ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen voor wasbare luiers,” aldus Faber. “Deze luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook aanzienlijk goedkoper op de lange termijn. De hoge startkosten kunnen echter een belemmering vormen. Met deze bijdrage hopen we ouders over de streep te trekken om wasbare luiers een kans te geven.”

Het stimuleren van het gebruik van wasbare luiers past volgens Faber perfect binnen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. “Afval dat niet wordt geproduceerd, hoeft ook niet gerecycled of verbrand te worden, wat weer resulteert in een flinke vermindering van de CO2-uitstoot. Als slechts 5% van de ouders in Kampen kiest voor wasbare luiers, zou dat al 10.000 kilo restafval besparen,” zegt Faber. “Met dit initiatief willen we stap voor stap toewerken naar een schonere en duurzamere samenleving, zodat we onze planeet zo goed mogelijk kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.”

De subsidie is vanaf 11 september 2024 aan te vragen via de website van de gemeente Kampen en loopt tot 2028. Ouders die in aanmerking willen komen voor de bijdrage kunnen zich aanmelden op www.kampen.nl/wasbareluiers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *