Archeologisch onderzoek bij voormalige Joodse begraafplaats aan de 1e Ebbingestraat in Kampen

Archeologisch onderzoek bij voormalige Joodse begraafplaats aan de 1e Ebbingestraat in Kampen
Bodemonderzoek op de voormalige Joodse begraafplaats. Foto KampenLive / Jet Kattenberg

Op donderdag 21 november vond een archeologisch onderzoek plaats op de voormalige Joodse begraafplaats aan de 1e Ebbingestraat in Kampen. De gemeente had onderzoeksbureau RAAP de opdracht gegeven om een non-intrusief archeologisch onderzoek uit te voeren. Dit type onderzoek is erop gericht om de bodem niet te verstoren; er werd dus niet gegraven. Het bureau RAAP werkte hierbij samen met de firma Saricon, die gespecialiseerd is in geofysisch bodemonderzoek.

Het doel van dit onderzoek was om de archeologische kennis van het terrein te vergroten en om tegemoet te komen aan de zorgen van een Joodse instelling, die zich inzet voor het behoud van de eeuwige grafrust van Joodse overledenen. Het onderzoek nam een dag in beslag.

Geen Bodemverstoring
Het non-intrusieve karakter van het onderzoek was van groot belang, gezien de gevoeligheid rondom Joodse begrafenistradities waarin grafrust centraal staat. Bij dit onderzoek werden elektromagnetisch onderzoek (EMI) en grondradartechnieken gebruikt om een gedetailleerd beeld van de ondergrond te verkrijgen. Hierdoor konden de ligging en mogelijke aanwezigheid van graven worden gevisualiseerd zonder enige verstoring van de bodem.
Opperrabbijn Binyomin Jacobs van het InterProvinciaal Opperrabbinaat (IPOR) had voorafgaand toestemming gegeven voor het onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd onder nauw toezicht van gemeentelijk archeoloog Alexander Jager en IPOR-archeoloog Leo Smole, om ervoor te zorgen dat het proces conform de religieuze en ethische normen verliep.

De resultaten van het onderzoek worden eerst met de gemeente en alle betrokken partijen gedeeld. Gehoopt wordt dat de uitkomsten nog voor het einde van het kalenderjaar publiekelijk bekendgemaakt zullen worden, waarmee zowel archeologen als geïnteresseerde burgers inzicht zouden krijgen in de vondsten en implicaties van het onderzoek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *