Nieuwe aanpak voor basisvaardigheden in Kampen: Steun voor Jongeren en Werkenden

Nieuwe aanpak voor basisvaardigheden in Kampen: Steun voor Jongeren en Werkenden

In de gemeente Kampen kampt een aanzienlijk aantal mensen – bijna 4.000 inwoners – met laaggeletterdheid. Deze groep ervaart dagelijks obstakels in onze samenleving, waar taal, rekenen en digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zet de gemeente Kampen een vernieuwde aanpak in gang die jongeren én werkenden ondersteunt bij het verbeteren van hun basisvaardigheden. Op donderdag 24 oktober hebben maar liefst 18 samenwerkingspartners hun handtekening gezet onder deze gezamenlijke aanpak.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe aanpak is preventie. Deze richt zich op kinderen tot 16 jaar en hun ouders. Door al op jonge leeftijd in te grijpen, kunnen achterstanden vroegtijdig worden aangepakt. Volgens wethouder Van den Belt is dit cruciaal: “Het is essentieel dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen, of dat nu op het gebied van taal, rekenen of andere vaardigheden is. We willen dat alle inwoners van Kampen volwaardig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Daarom zetten we sterk in op voorschoolse educatie voor jongeren en hun ouders.”

Ondersteuning voor Werkenden
Naast de focus op jongeren, richt de aanpak zich ook op werkenden met lage basisvaardigheden. Dit is niet alleen belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor hun positie op de arbeidsmarkt. Vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale kennis zijn van groot belang in vrijwel elke werkomgeving. De mogelijkheid om deze competenties te ontwikkelen zorgt voor meer zelfstandigheid, betere communicatie en meer veiligheid binnen bedrijven.

Verhalen van Cursisten
Tijdens de ondertekening van de samenwerking waren ook drie cursisten aanwezig die via initiatieven als Taalpunt en WenL werken aan hun basisvaardigheden. Ze deelden hun persoonlijke ervaringen en de impact die deze opleidingen op hun leven heeft gehad. Eén cursist vertelde hoe zij nu vol vertrouwen advertenties op Marktplaats kan beantwoorden en zelfstandig afspraken maakt. Dit soort successen benadrukt de kracht van de aanpak.

Wethouder Van den Belt vatte het mooi samen: “Deze mensen zijn nu in staat meer zelf te regelen en voelen zich betrokken bij de samenleving. Dat vergrote zelfvertrouwen en die zelfstandigheid, dáár doen we het voor.”

Met deze vernieuwde aanpak hoopt de gemeente Kampen de drempels voor zowel jongeren als werkenden te verlagen, zodat iedereen volwaardig kan meedoen in de samenleving.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *