Kampen vraagt aandacht voor de wereldwijde actie voor Suïcidepreventie
Van 9 tot en met 15 september staat de gemeente Kampen in het teken van de Wereld Suïcide Preventie Week. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor suïcidepreventie, een onderwerp dat ons allemaal raakt. Steeds meer inwoners worden geconfronteerd met gevoelens van somberheid en radeloosheid. Het taboe rond suïcide leidt tot eenzaamheid en isolement, en daarom zet Kampen zich in om dit taboe te doorbreken.
Op maandag 9 september gaven wethouders Jan Peter van der Sluis en Bernard van den Belt het startschot voor de Wereld Suïcide Preventie Week door het dragen van een geel lintje. Dit symbolische gebaar is bedoeld om suïcide onder de aandacht te brengen.
Wethouder Jan Peter van der Sluis zegt: “We moeten de stilte rond suïcide doorbreken. Het is belangrijk dat we signalen herkennen en serieus nemen. Door onze gezamenlijke inspanningen hopen we het taboe te verminderen en meer begrip en steun te creëren voor hen die worstelen met suïcidale gedachten.”
Wethouder Bernard van den Belt voegt hieraan toe: “Samen kunnen we een verschil maken door suïcide bespreekbaar te maken en steun te bieden aan wie het nodig heeft.”
In Nederland overlijden dagelijks vijf mensen door suïcide, met grote gevolgen voor hun naasten. Om deze trieste cijfers terug te dringen, bood de gemeente Kampen afgelopen dinsdag (10 september) een zogenaamde suïcidepreventietrainingen aan voor lokale professionals. Deze trainingen, leerden deelnemers hoe ze suïcidale signalen kunnen herkennen en bespreekbaar maken. Dit is een belangrijke stap in het bieden van de juiste ondersteuning aan inwoners die worstelen met suïcidale gedachten.
Vandaag (woensdag 11 september) worden in Het Groene Hart twee suïcidepreventiebankjes in gebruik genomen. Het bankje voor jongeren wordt geplaatst bij het skatepark, vlak bij het zwembad, en het bankje voor ouderen bij het bruggetje Cellesbroekpoort. Deze bankjes zijn bedoeld als plekken waar mensen de tijd kunnen nemen om elkaar echt te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Elk bankje is voorzien van een goudkleurige plaquette met de tekst: “Een goed gesprek begint met iemand écht zien,” en een QR-code die verwijst naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.